Mandag den 2. oktober udfordrede 34 kommende sygeplejersker og 45 maskinmesterstuderende hinanden til tværprofessionel innovation af sundhedsløsninger. Det er 8. gang at MARTEC og UCN samarbejder om innovationsdagen, som kulminerer foran et dommerpanel efter en helt særlig dag.

Også denne gang kom der gode resultater ud af at sætte de to typer studerende sammen om at skabe en løsning på et problem, som de sygeplejerskestuderende har mødt i deres praktiktid. Samtidig bidrager camp’en til at styrke forståelsen faggrupperne i mellem, nedbryde fordomme om hinandens arbejde og skabe fokus på hinandens kompetencer og styrker.

De 79 studerende var fordelt på 13 grupper, som i år kunne vælge mellem 10 problemstillinger fra den hvide verden. Alle udfordringer var meldt ind af de sygeplejestuderende og baseret på oplevelser, som de har haft under deres praktikophold på hospital eller i hjemmeplejen:

  1. Løse udfordringer ved sårbehandling i borgeres hjem i forhold til belysning, plads og arbejdsstilling.
  2. Toiletadgang og privatliv på et delt badeværelse på hospitalet, som sikrer patienternes privatliv og samtidig gør det klart for nabopatienterne, om toilettet er optaget, uden at kræve låsning af døren.
  3. Løsning til forbedring af arbejdsmiljøet ved dispensering af blisterpakker, som reducerer belastningen på plejepersonalets fingre og minimerer risikoen for fysiske gener.
  4. Forbedring af egenomsorg og trivsel for mennesker med stomi ved at give dem de nødvendige værktøjer og teknikker til at håndtere stomiplejen selvstændigt og med selvtillid.
  5. Forbedring af sikkerheden ved insulinkanyleaftagning for patienter med diabetes og sundhedspersonale.
  6. Optimere arbejdsgange og placering af udstyr, så hygiejniske principper kan opretholdes ved TOKS samtidig med at vi sikrer hurtig og nem adgang til måleapparater.
  7. Innovation af løsninger for patienter med decubitus, der effektivt forhindrer og behandler tryksår på øret samtidig med, at de reducerer smerte, forbedrer komforten og fremmer helbredelse.
  8. Forbedring af sikkerheden for ældre borgere i eget hjem ved at give dem en pålidelig måde at tilkalde hjælp på, selvom de befinder sig i et andet rum og ikke kan råbe om hjælp?
  9. Optimering af opladningssystemer i psykiatrien, som reducerer tidsforbruget for personalet og øger patienternes følelse af autonomi ved at give dem en sikker og nem adgang til opladning af deres personlige enheder.
  10. Forbedring af patientmonitorering i akutmodtagelsen, som sikrer øget komfort og effektivitet, samtidig med at sundhedspersonalet kan foretage og overvåge de nødvendige målinger.

Dommerpanelet bestod denne gang af:

  • Julie Grønkjær, iværksætter, Saluscur
  • Lars Gaden Jensen, erhvervskonsulent Business Hjørring
  • Annette Secher, direktør for velfærd, UCN
  • Poul Knudsgaard, bestyrelsesformand for Fonden for Entreprenørskab, Nordjylland
  • Line Bluhme, iværksætter, Ejer By Link,
  • Rikke Petersen, innovationskonsulent, UCN Innovation
  • Charlotte Fuglesang, Plejefaglig direktør, RHN
  • Bo Christensen, Seniorrådgiver Danish Lifescience Cluster
  • Jan Jacobsen, Afdelingsleder, Nordværk, Hjørring
  • Lene Moselund, Uddannelseskonsulent, sygeplejerske, Frederikshavn Kommun

Vindergruppen bestod af sygeplejestuderende Sebastian Mortensen og Sif Mala Gramkow Fisher samt maskinmesterstuderende Patrick Meng Hansen, Philip Jull Kjærgaard og Suli Linduson Zhang. Vinderholdet havde arbejdet med case 7 og havde fundet en innovativ løsning til trykaflastning til iltbrugere, som kan monteres på borgerens hoved i form af en kasket, et tørklæde eller et pandebånd. Løsningen har gruppen navngivet Decuband.

Næste skridt for vinderholdet er at tage til Danish Entrepreneurship Festival til november. Flere af de andre grupper har også meldt sig til at stille op med deres andre fantastiske idéer, som f.eks. patientsikkerhed i et ur, som er individualiseret, en sårplejeløsning, som styrker arbejdsmiljøet for hjemmesygeplejerskerne og en smart AI løsning til intensive patienter.

OM INNOVATION CAMP
På de forgangne innovation camps, er der kommet flere gode, innovative og patentérbare produktideer ud af dagen. To tidligere deltagere kan i dag leve af deres idé. Det drejer sig om maskinmester Simon Kollerup og sygeplejerske Julie Grønkær Jensen, som er blevet tildelt legatet Innofounder fra Innovationsfonden. Det betyder, at de i et år har arbejdet fuld tid med videreudvikling af deres virksomhed - Saluscur og deres produkt, halskraven Maxilla Air. Deres produkt har det noble formål, at det hjælper de pårørende til en mere værdig afsked.

Campen har også skabt helt nye samarbejder. Sidste år tog en sygeplejerskestuderende kontakt til MARTEC, fordi hun manglede en partner i udviklingen af en sengeløsning til børn. Da hun vidste, hun skulle på camp i foråret, rakte hun på forhånd ud til MARTEC og fik kontakt til en maskinmesterstuderende, som hun nu er forretningspartner med.

Baggrunden for innovation camp
Det er vigtigt for både UCN og MARTEC, at de studerende forlader campen med en viden om, at de hver især ligger inde med rigtig gode bud på løsninger og begge faggrupper har evnerne til at spille en vigtig rolle i udviklingen af fremtidens sundhedsteknologi.

Udvikling af et innovativt mindset
De studerende UCN og MARTEC blandes i tilfældige grupper, og i løbet af én lang, intensiv og fokuseret dag fra kl. 8 til kl. 19 føres de igennem en innovationsproces, hvor de fastholdes en god del af dagen i en udforskende fase og motiveres til at være åbne for nye og innovative løsninger på de kliniske udfordringeqr. Dagen ledes og faciliteres af et fast hold af ledere og medarbejdere fra de to uddannelsesinstitutioner, og tempoet er højt hele dagen.

Energiniveauet styrkes af spurtpræmier og mange forskellige øvelser som sikrer, at de studerende venter længst muligt med at lægge sig fast på en løsning.

Dagen slutter med, at de studerende i fællesskab har lavet en prototype på deres specifikke løsning på en konkret udfordring og har præsenteret dn for et dommerpanel bestående af iværksættere, innovationsmedarbejdere, repræsentanter fra det nordjyske erhvervsliv og klinikere fra sundhedsvæsenet, som herefter udvælger de bedste ideer, som man herefter tager med videre.