I dag har Danske Maritime og MARTEC sat en fælles underskrift på en unik landsdækkende praktikpladsgaranti for de kommende skibsingeniørstuderende på MARTEC. Med praktikpladsgarantien har de studerende sikkerhed for et spændende praktikforløb i den maritime industri i Danmark. Uddannelsen til skibsingeniør er længe ventet og forventes at tiltrække studerende fra hele landet.

Bag initiativet står Danske Maritime, den maritime industris brancheorganisation, som både har arbejdet vedholdende på at få uddannelsen etableret, og hvis medlemsvirksomheder nu har valgt at forpligte sig på forskud for at bidrage til, at flere unge får lyst til at vælge lige netop en maritim ingeniøruddannelse.

De to underskrifter er blevet sat af MARTEC’s direktør Pia Ankerstjerne og Danske Maritimes adm. direktør Jenny Braat, som ser meget frem til at skyde ordningen i gang:

”Jeg er utrolig glad for vores samspil med Danske Maritime. Det er meget usædvanligt, at en industri går ud og garanterer praktikpladser, og jeg tror, at dette vil påvirke optaget på den nye uddannelse positivt. Det er superstærkt, at de unge allerede inden uddannelsens start ved, at uanset hvor de kommer fra i landet, og hvor de måtte ønske at komme i praktik, så står der en plads klar til dem i erhvervet. De virksomheder, som forpligter sig i denne sammenhæng, har både det rigtige faglige miljø med fx andre skibsingeniører, og de sikrer ved hjælp af mentorer, at den unge får en rigtig god periode i virksomheden.

Vi er også meget taknemmelige for den store opbakning fra en række lokale aktører, helt fra de første spæde tanker om at ansøge om etablering af uddannelsen til at bidrage økonomisk til at få uddannelsen op at stå. Det drejer sig om Erhvervshus Nord, TRIGON Fonden, Nordjyske Bank, Frederikshavn Kommune og Melsen Fonden. Uden jeres bidrag havde det ikke været muligt at etablere den nye uddannelse på MARTEC i Frederikshavn. Vi vil gøre alt for, at den nye uddannelse bliver en succes og glæder os over, at vi allerede har fået de første tilmeldinger til studiet,” siger Pia Ankerstjerne.

Også Jenny Braat har set frem til at løfte sløret for den nye praktikgaranti:

”Helt overordnet er den danske maritime industri med vores værfter, udstyrsproducenter, skibsdesignere og serviceleverandører med til at trække hele den globale skibsfart i en grønnere retning. Det er en kæmpestor og virkelig spændende opgave, hvor vi de næste mange år får brug for langt flere dygtige skibsingeniører, når vi kæmper for at komme først med de bedste løsninger på verdensmarkedet.

Derfor har Danske Maritime og MARTEC sammen arbejdet hårdt på at få etableret den nye uddannelse, og nu tager vi i industrien ansvar for, at uddannelsen får solide ben at stå på fra begyndelsen. Vi åbner allerede nu døren til en stribe relevante virksomheder, så de unge kan koncentrere sig om studiet, og så flere unge får øje på de exceptionelt mange spændende muligheder, som netop den maritime industri byder på,” siger Jenny Braat.

Tilmelding til uddannelsen via optagelse.dk
Tilmelding til den nye uddannelse foregår via optagelse.dk og deadline for at søge ind er den 5. juli. Se mere om uddannelsen og optagelseskrav her.

Underskriftsceremonien forgik ved Svanehøj Group i Svenstrup med deltagelse af flere folketingsmedlemmer:

Folketingsmedlemmer
Mohammad Rona, Moderaterne
Kristian Bøgsted, Danmarksdemokraterne
Per Husted, Socialdemokratiet
Christian Friis Bach, Radikale
Bjarne Laustsen, Socialdemokratiet
Rasmus Prehn, Socialdemokratiet

Danske Maritime
Jenny Braat, adm. direktør, Danske Maritime
Mia Tang, presse- og kommunikationschef, Danske Maritime

Fakta om uddannelse og praktik:
Den nye skibsingeniøruddannelse, hvis officielle navn er “Professionsbachelor i skibsteknik og marin konstruktion”, er et fuldtidsstudie med en varighed på 3,5 år, og de studerende skal gennemføre et praktikforløb på 6. og 7. semester af en samlet varighed på ca. 20 uger, svarende til ét semester.
Efter endt praktik har de studerende endnu et halvt semester til at udfærdige et bachelorprojekt. Projektskrivningsperioden kan, hvis det er hensigtsmæssigt for alle parter, indlemmes i praktikperioden og dermed også foregå på virksomheden.
Første optag på uddannelsen er planlagt til august 2023, hvorfor de første praktikanter forventes at skulle finde praktikplads pr. februar 2026.

Formål med praktikken er:

  • At skabe sammenhæng mellem praktik og teori
  • At give mulighed for at identificere og analysere problemstillinger relevante for skibsingeniørprofessionen og virksomheden
  • At fremme udveksling af viden mellem uddannelsessted og erhvervsliv
  • At skabe netværk både for virksomheden og de studerende.