I dag besøgte statsminister Mette Frederiksen, sammen med socialdemokratiske ministre og folketingsmedlemmer, Skoleskibet DANMARK, for at høre om de maritime uddannelser og især for at få indsigt i hvorfor skoleskibene i Danmark er så unikke. 
 
Der mangler arbejdskraft i Det Blå Danmark (red: den maritime industri og rederier), som bidrager med mere end 30 % af Danmarks eksport (over 300 mia. årligt). Branchen har fortsat stort vækstpotentiale og består af stærke, dygtige og ambitiøse virksomheder.  
Det Blå Danmark er i verdenseliten – en position, der skal fastholdes i fremtiden. Det sker blandt andet gennem en benhård satsning på at transformere til en grøn og mere bæredygtig branche. Den satsning er godt på vej, og afspejles f.eks. af Mærsk’s store investeringer i skibe, der kan sejle på grønne brændstoffer. 
 
Det Blå Danmark er ikke særlig velkendt i befolkningen, og især de unge kender ikke til alle de spændende jobs og karrieremuligheder, der findes både nationalt og internationalt. Derfor har branchen i de sidste mange år, med Danske Rederier, Danske Maritime, Maritime Uddannelser og maritime fonde i spidsen, gjort en ekstraordinær stor indsats for at give de unge indsigt og lyst til at vælge en blå uddannelse. 
 
Det Blå Danmark bidrager ikke kun til at opretholde vores velfærdssamfund, men spiller en afgørende rolle i den grønne omstilling. Desuden afhænger vores fremtidige forsvar også af, at vi kan producere, vedligeholde og sejle Søværnets nuværende og nye skibe. Det kræver, at endnu flere får en maritim uddannelse. 
 
Et særligt trækplaster som branchen har, er Skoleskibene DANMARK og GEORG STAGE, som begge formår at tiltrække de unges opmærksomhed. Ombord på skibene får eleverne på blot et halvt år en grundlæggende maritim uddannelse som skibsassistent. Faktisk er det ikke ’bare’ en uddannelse, men en helt unik dannelsesrejse, som giver eleverne tro på eget værd, glæde ved teamarbejde og generelt lyst til at arbejde og bidrage. 99 % går direkte videre i arbejde eller i et videregående uddannelsesforløb. Branchen gør naturligvis alt for at overbevise eleverne om at vælge en karriere i det Blå! 
 
I dag besøgte hele den socialdemokratiske folketingsgruppe Skoleskibet DANMARK for ved selvsyn at se og høre, hvad det er, skoleskibene gør så godt. 

”Jeg har nydt at besøge Skoleskibet DANMARK. Det er fantastisk at se de unges glæde, engagementet og stoltheden over at kunne kalde sig skibsassistent. Her får de gode kammerater og succesoplevelser, som betyder, at mange af dem er motiveret til at gå direkte videre i uddannelse eller arbejde. For mig er skoleskibet et godt eksempel på, hvad en praktisk uddannelse kan have af positiv betydning for unge mennesker.” udtaler Børne- og Undervisningsminister Matias Tesfaye.
 
Direktør for MARTEC og Skoleskibet DANMARK, Pia Ankerstjerne, udtaler efter besøget:

"Tusind tak til statsministeren, ministrer og folketingsmedlemmer for at tage sig tid til at besøge Skoleskibet DANMARK og tale med både elever og besætning. Det var en helt særlig oplevelse for os - og skønt at mærke den store interesse, entusiasme og anerkendelse af måden vi gør tingene på,” og tilføjer: ”Eleverne går efter togtet direkte videre i job eller til en videregående uddannelse. De får tro på eget værd, de har lært at arbejde i teams, de har lært at tage ansvar for opgaven, sig selv og andre – og så er de selvfølgelig gode søfolk, der kan bruge både hænder og hoved." 
 
Alle 17-23-årige kan søge ind på Skoleskibet DANMARKs kommende togter: 
 
Togt 121 (dansk): 6. jan – 23. maj 2025: Sejlads fra MALAGA til MALAGA (Sydlige Europa) 
Togt 122 (engelsk): 16. feb – 5. jul. 2025: Sejlads fra MALAGA til ISLAND til DANMARK 
 
Studerende på MARTECs maritime student, STX & HF-uddannelser deltager i togtet i 2.G. Skibet prioriterer at optage elever, der har en interesse og nysgerrighed på den maritime branche. Der er løbende ansøgning: Se mere her: https://www.martec.dk/skoleskibet/togter-events/sejlplaner
 
Fakta 
MARTEC er et maritimt og polyteknisk uddannelsescenter, som udbyder alle maritime uddannelser i Danmark. Uddannelserne spænder fra grunduddannelser til videregående polytekniske og nautiske uddannelser. Institutionen udbyder den grundlæggende maritime uddannelse som skibsassistent, maritim student (HF-søfart), skibsmaskinist, sætte-, kyst- eller fiskerskipper og skibsfører samt professionsuddannelserne som skibsfører, maskinmester og skibsingeniør.  
MARTEC administrerer Skoleskibet DANMARK som er ejet af staten og driver tillige en omfattende kursusvirksomhed med fokus på certifikatgivende kurser inden for det maritime, offshore og vindenergiområdet. Mere information på www.martec.dk. 
 
Kontaktperson 
Direktør Pia Ankerstjerne; tlf.: 4093 0441; e-mail: pan@martec.dk 

På billedet øverst i artiklen ses fra venstre mod højre:

MF Rasmus Stoklund, MF Astrid Krag, Børne- og Undervisningsminister Mattias Tesfaye, Skoleskibselev Peter, Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen, Statsminister Mette Frederiksen, MF Jens Joel, Skoleskibselev Lærke, Kaptajn på Skoleskibet DANMARK Ulrich Skovbo Johannesen og Direktør på MARTEC og Skoleskibet DANMARK Pia Ankerstjerne.