Skoleskibet DANMARK

Spørgsmål og svar

Man kan ikke bare stikke til søs, som man måske kunne i gamle dage. Det kræver som minimum noget sikkerhedsuddannelse. Man kan godt komme ud som rengøringsassistent eller opvasker på en færge med nogle få sikkerhedskurser, men vil man noget mere, er det smart at starte med uddannelsen til skibsassistent. Her får man på de første 20 uger af uddannelsen alle de kurser der skal til for at starte sin karriere til søs.

Du skal være fyldt 17½ år inden du kan starte på uddannelsen. Du skal som minimum være bestået 9. klasse med et gennemsnit på 2,0 i dansk og matematik. Og så skal du kunne få udstedt et sundhedsbevis for søfarende uden begrænsninger.

Et sundhedsbevis får man ved en dansk søfartslæge. Dem er der flere af rundt om i landet, men flest i de byer hvor der kommer mange søfarende igennem. Det er et krav at du har et sundhedsbevis for at kunne påmønstre et skib. Søfartslægen kontrollerer at du er nogenlunde sund og rask, og at dit syn er nogenlunde normalt. Du må ikke være farveblind, da du skal kunne se forskel på rød og grøn for at kunne gå vagt på skibet.

Sygdomme der vil gøre at du ikke kan få et sundhedsbevis kunne f.eks. være epilepsi eller sukkersyge, og i det hele taget sygdomme der gør, at det ikke er smart at du ikke kan komme hurtigt på sygehuset. Har man ADHD, eller andre lignende diagnoser, så vil det være op til en vurdering af din funktionsevne, om du kan få et sundhedsbevis.

Når først skoleopholdet er betalt, er der ikke yderligere udgifter. Man låner de bøger, der skal bruges, men kan selvfølgelig også købes, hvis man ønsker det. Vi forventer dog selvfølgelig at du selv har almindelige skoleredskaber med såsom papir, blyanter, lommeregner, og en mappe til papirer. Brug i øvrigt prisberegneren for at se hvad din pris bliver.

SU er, indtil du fylder 20 år, afhængig af dine forældres indkomst. Andre ting, såsom børn, kan også påvirke hvor meget du kan få i støtte. Du kan derfor selv beregne beløbet her: https://www.su.dk/satser/. Uddannelsen er en ungdomsuddannelse.

Særlig uddannelsesstøtte gives på afslutningskurset til befaren skibsassistent, og til skibsassistentkurset for faglærte og er en speciel støtte fra Søfartsstyrelsen, og derfor ikke SU. Man må ikke modtage penge andre steder fra, når man får den særlige uddannelsesstøtte.

Der er stor forskel på hvad de forskellige rederier betaler i løn. Som ubefaren er der mange der får omkring 8-10.000 udbetalt hver måned, og nogle få får måske helt op til 14.000 udbetalt. Lønnen får man hver måned, også når man er hjemme.

Fagene spænder meget vidt. På et skib kan man jo ikke rigtig ringe efter nogen, og derfor skal man kunne det meste selv. Derfor bliver du uddannet røgdykker på uddannelsen, og får også et hygiejnebevis, så du må håndtere fødevarer. Du skal have førstehjælp, og søsikkerhed, så du kan redde dig selv og andre, hvis noget går galt. Og så er der selvfølgelig også fag, der skal give dig den grundlæggende viden om skibe, og det arbejde du skal ud at udføre; skibsteknik, vagttjeneste, motor og el-lære og arbejdssikkerhed. I den praktiske del ligger fag som praktisk sømandsskab (knob og stik), og værkstedslære (svejs og metalarbejde).
Alle fag afsluttes enkeltvis med en enten praktisk eller teoretisk prøve, der skal bestås for at bestå hele uddannelsen.

Rederierne er meget forskellige, og hvor længe man er væk afhænger af, hvordan de sejler. Dem der er væk i længst tid ad gangen er typisk ude 4 uger og så hjemme 4 uger bagefter. Mange kører også med 14 dage ude/14 dage hjemme. Og så er der en del af færgerne herhjemme, hvor man ikke sover om bord, men skal møde på arbejde hver dag, og kommer hjem hver dag.