Ofte stillede spørgsmål (FAQ)

Nej, du skal først have en indledende grundlæggende maritim uddannelse, og derefter ud at sejle i mindst 6 måneder.

Hvis du har en gymnasial uddannelse, sejltid eller relevant erhvervserfaring kan du også optages på skibsfører – professionsbachelor, hvis du opfylder kravene.

Hvis du vil optages på uddannelse til fiskeskipper skal du have enten det ”Blå Bevis” fra Fiskeriskolen eller mindst 24 måneders sejltid i fiskeskibe på mindst 12 meter.

I første omgang skal du ansøge om et nyt sønæringsbevis hos Søfartsstyrelsen via deres hjemmeside.

Søfartsstyrelsen behandler derefter sagen og udsteder enten et nyt bevis eller fremsender de samlede krav, der skal opfyldes, før der kan udstedes bevis. 

Du skal fremsende Søfartsstyrelsens brev med afslag på fornyelse til en navigationsskole. I brevet er det anført, hvilke krav der skal opfyldes for fornyelse.

Hvis du ønsker at komme til fornyelsesprøve hos os kan du aftale et tidspunkt for, hvornår prøven kan afholdes – dette afhænger af kravene fra Søfartsstyrelsen. For at kunne komme til prøven vil det være et krav at du har gyldige beviser i grundlæggende søsikkerhed og brand (røgdykker).

Hvis du har sejlet som navigatør i fiskeskibe i mindst 1 år inden for de sidste 5 år samt også har taget uddannelserne til kyst- og fiskeskipper skal du søge bevis som enten ubefaren/befaren skibsassistent og herefter ud at sejle i handelsskibe i ”praktik”. De nærmere bestemmelser kan du få oplyst ved at kontakte vores studievejledning.

 

Ja, alle navigatøruddannelserne kyst- og fiskeskipper af 3. og 1. grad samt sætteskipper og skibsfører er SU-berettigede.

Hvis du vælger kystskipper eller fiskeskipper af 3. grad online vil du i stor grad kunne arbejde/sejle samtidigt med, at du læser på uddannelsen.

På uddannelserne til sætteskipper og fiskeskipper af 1. grad anbefaler vi dog på det kraftigste, at du koncentrerer din tid på studierne, da disse er ret krævende.

På skibsføreruddannelsens sidste 2 semestre er undervisningen tilrettelagt som henholdsvis ”blended learning” og online undervisning, hvor det også er muligt at passe et arbejde samtidigt.

Man skal dog huske, at der fortsat er tale om fuldtidsstudier. 

Nej, man kan kun være indskrevet på én uddannelse ad gangen.

Der er flere muligheder for at leje enten en kollegiebolig eller værelse/lejlighed hos private. Se mere information på vores hjemmeside her.

Ja, man skal altid kunne dokumentere sin fartstid – enten i form af udfyldt søfartsbog eller på fartstidserklæringer. Man kan også bruge Søfartsstyrelsens digitale løsning og lave et såkaldt ”CV”, hvor fartstiden er vist. Man kan se, hvordan en søfarende laver ”CV”, i denne vejledning, pkt. 9.

 

 

Hvis du opfylder de øvrige krav ansøger du blot om optagelse på den ønskede uddannelse.

Så vil du blive betinget optaget og kan gå til en søfartslæge og gratis få foretaget en lægeundersøgelse for søfarende (husk at dokumentation for betinget optagelse skal medbringes til lægen).

Næste studiestart

4. august 2025

Ansøgningsfrist 14 dage før studiestart

  • Uddannelsesniveau:
    Maritim videregående uddannelse

  • Varighed:
    1,5 år

  • Adgangskrav:
    Blåt bevis eller
    24 mdr. effektiv sejltid på fiskeskibe større end 12 meter
    Grundlæggende søsikkerhedsbevis
    Gyldigt sundhedsbevis

  • Økonomi:
    SU under uddannelsen

  • Uddannelsessted:
    MARTEC Skagen