Bachelor of Engineering in Naval Architecture and Maritime Engineering
Uddannelsen til Diplomingeniør i Skibsteknik og Maritimt design (tild. skibsingeniør) er et resultat af et tæt samarbejde mellem erhvervet, kommunen og ikke mindst Danmarks Tekniske Universitet (DTU), om at udbyde en uddannelse, som kan være med til at dække manglen på skibsingeniører i den maritime industri. Du kan søge ind via den koordinerede tilmelding allerrede i dag.
Når du søger ind bestemmer du selv, om du vil gennemføre uddannelsen her på MARTEC i Frederikshavn, eller på DTU’s campus i Lyngby. Uanset hvor du vælger at tage uddannelsen bliver du formelt set optaget på DTU.
Vælger du at tage uddannelsen her på MARTEC i Frederikshavn vil du til dagligt gå på en uddannelsesinstitution, som har base i det maritime miljø i Frederikshavn. Dermed tilbyder uddannelsen tæt kontakt med de maritime virksomheder og stor maritim indsigt og professionsviden.
Uddannelsen giver dig adgang til spændende jobmuligheder som skibsingeniør på danske værfter, i skibsdesignvirksomheder, hos skibsklassifikationsselskaber, hos maritime udstyrsproducenter, hos maritime servicevirksomheder og i rederier samt i virksomheder inden for offshore olie/gas/vind.
Derfor skal du blive diplomingeniør i Skibsteknik og Maritimt Design
- Du brænder for at være kreativ og udnytte dine tekniske kundskaber.
- Du får adgang til spændende jobs inden for udvikling og design af fremtidens skibe og marine konstruktioner
- Du får mulighed for en international karriere i verdens førende skibsdesignhuse
- Gennem uddannelsen får du viden og erfaring i at arbejde på tværs af brancher og kulturer
- Du vil bidrage direkte til den grønne omstilling af verdens transport
Næste studiestart
August 2025
Når du søger ind via optagelse.dk skal du finde uddannelsen under DTU. Herefter skal du vælge om du vil tage uddannelsen på DTU i Lyngby eller hos MARTEC i Frederikshavn
Uddannelsesniveau:
Diplomingeniør
Varighed:
3 ½ års fuldtidsstudium (210 ECTS)
Adgangskrav:
Gymnasiel uddannelse eller relevant erhvervsuddannelse
Økonomi:
SU under uddannelsen
Studieordning:
Download studieordning
Uddannelsessted:
MARTEC Hånbækvej, Frederikshavn
eller DTU Lyngby
Sif gør skibene grønnere
Mød Sif som er uddannet Skibsingeniør og ansat hos DFDS som Sustainable Fuels Manager, og til dagligt arbejder med at gøre skibene grønnere.
- Video | Varighed 1 min 42 sek
Strømlining af skibene
Frederik er skibsingeniør hos DFDS og ansat som Vessel Perfomance Specialist. Det handler om, at strømline skibene, så de bliver grønnere og mere energieffektive.
- Video | Varighed 1 min 33 sek
Christian designer skibe
Christian er ansat som Senior Project Manager hos DFDS. Her er han med til at styre projekterne helt i hus, når DFDS skal have bygget nye skibe.
- Video | Varighed 1 min 41 sek
Studiemiljø
På MARTEC er der tæt kontakt mellem studerende og underviserne, klassebaseret undervisning og et aktivt studiemiljø.
Vil du vide mere om, hvad du kan forvente som studerende på MARTEC? Så kan du læse mere på linket her.
Alt om uddannelsen
Uddannelsens opbygning
Uddannelsen til skibsingeniør indeholder både tekniske fag og projektarbejde, og du vil gennem undervisningen få såvel teoretisk som praktisk viden og færdigheder. Dette sikres ved, at store dele af undervisningen gennemføres i skolernes værksteder, laboratorier og simulatorer og tæt kontakt til erhvervslivet i form af virksomhedsbesøg, gæsteundervisere og praktikophold. Yderligere eksempler på fag er skibs- og offshoreteknik, marine konstruktioner, marin og el- engineering, hydrodynamik og fremdrivning.
Læs i Frederikshavn eller Lyngby
Uddannelsen udbydes i tæt samarbejde mellem DTU og MARTEC. Derfor kan du vælge at tage diplomingeniøruddannelsen i Skibsteknik og Maritimt Design:
- På DTU’s campusser med undervisning i Lyngby
- eller på MARTEC i Frederikshavn
Praktik
Som en væsentlig del af uddannelsen til skibsingeniør skal du i 6 måneders professionspraktik i en eller flere relevante praktikvirksomheder. Erhvervet, som bruger skibsingeniører, har besluttet at stille praktikpladsgaranti for alle studerende på uddannelsen. Det er den studerendes eget ansvar at finde den praktikplads, som du ønsker, men uanset hvad er du garanteret en praktikplads. På MARTEC har vi en praktikpladskoordinator, som er behjælpelig med dels at formidle kontakt mellem virksomhederne og praktikanterne og dels hjælper med at udforme de nødvendige kontrakter der skal laves i forbindelse med praktikken.
Valgfag
I slutningen af uddannelsen (på 6. semester) har du mulighed for at vælge mellem forskellige valgfag.
Studieture og virksomhedsbesøg
I forbindelse med den daglige undervisning vil der typisk løbende blive arrangeret forskellige studieture til virksomheder, messer eller andre begivenheder, hvor du som studerende får indsigt i erhvervet og/eller professionen som maritim ingeniør. Eksempler på virksomhedsbesøg: MAN Energy Solutions, Fjordline, Mærsk, Orskov Yard og mange flere.
Studiemiljø
På professionsbacheloruddannelsen til skibsingeniør læser du på MARTEC Hånbækvej. Her er der tæt kontakt mellem studerende og underviserne, klassebaseret undervisning og et aktivt studiemiljø. Læs mere om studiemiljøet på MARTEC Hånbækvej her.
Vælger du at læse uddannelsen på DTU i Lyngby, kan du læse mere om studiemiljøet her.
Økonomi
Adgangskrav og merit
For at søge optagelse på studiet skal du have en af følgende:
- En gymnasial eksamen
- Relevant erhvervsuddannelse
- Adgangseksamen til ingeniøruddannelserne
Specifikke adgangskrav Der gælder følgende specifikke adgangskrav for ansøgere med: Gymnasial eksamen Matematik A og enten fysik B eller geovidenskab A og enten bioteknologi A eller kemi C og engelsk B Relevant erhvervsuddannelse Matematik A og enten fysik B eller geovidenskab A og enten bioteknologi A eller kemi C og engelsk B Adgangseksamen til ingeniøruddannelserne Matematik A og enten fysik B eller geovidenskab A og enten bioteknologi A eller kemi C og engelsk B
Karriere og videreuddannelse
Videreuddannelse Du har mulighed for at efteruddanne dig, f.eks. med følgende masteruddannelser: • MBA in Shipping and Logistics • Master in Management of Technology • Master of Business Administration
Erhvervslivet mangler skibsingeniører
Danmark er den 5. største søfartsnation i verden, og Det Blå Danmark står i dag for ca. 20% af Danmarks eksport. Selv om antallet af nybygningsværfter i Danmark har været faldende de seneste årtier, har de tilbageværende værfter, konsulenthuse og den maritime industri fortsat stort behov for flere af de kompetencer som de traditionelle skibsingeniører besidder. Den nye professionsbacheloruddannelse i Skibsteknik og Marine konstruktioner skal afhjælpe denne mangel.
Brug for studievejledning?
Book en tid til en samtale eller send os en besked, vi er klar til at hjælpe dig godt i gang med din uddannelse.